TÜRKİYE'DE GAYRİMENKUL EDİNME VE YATIRIM REHBERİ

Son yıllarda gelişen ekonomisi, inşaat ve gayrimenkul sektörlerindeki yatırımları ile önemli gelişmeler kaydeden Türkiye, kurumsal ve bireysel yatırımcılar için cazibe merkezi haline geliyor. Bu süreçte ülke, başarılı yatırım kararları alabilmek için yerel dinamiklere hakim olması gereken yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Trem Global ekibi olarak, deneyimli ve sektöre hakim kadromuzla, iç ve dış etkenlere son derece bağımlı olan ve kendine özgü sorunları olan gayrimenkul edinimi ve yatırım konularında yatırımcılara destek sağlamak amacıyla gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Müşterilerimizin Türkiye’deki ihtiyaçlarını karşılamak ve yatırım kararlarında başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı olmak amacıyla sektöre özel bilgiler sunduğumuz Türkiye’de Gayrimenkul Edinme ve Yatırım Rehberi’ni yatırımcılara sunuyoruz. Bu kılavuzdaki bilgiler geneldir, sosyal, vergi veya yasal tavsiyeler değildir.

Ülke Profili

Türkiye, kısmen Avrupa’da kısmen Asya’da olan topraklarıyla eşsiz bir coğrafi konuma sahip, tarih boyunca iki kıta arasında köprü görevi gören, toprak alanı herhangi bir Avrupa devletinden daha büyük, neredeyse ülkenin tamamı Asya kıtasında olan, bir zamanlar Balkanların çoğuna, Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasıyla imparatorluk mirasına sahip, İstanbul gibi yeryüzünün en güzel şehirlerinden birine sahip ülkedir.

           Türkiye’nin en doğusu ile en batısı arasında 1565 km lik mesafe, en kuzeyi ile en güneyi arasındaki ise 666 km. mesafe bulunmaktadır. Kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğu üzerinde Gürcistan ve Ermenistan, Doğu’da AzerbaycanNahçıvanİran, güneydoğu üzerinde Irak ve Suriye, batıda Akdeniz ve Ege Denizi, kuzeydoğuda ise Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan ve Bulgaristan ülkeleriyle komşu, Türk Boğazları olarak bilinen Marmara Denizi üzerindeki İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına sahip, başkenti Ankara, en büyük şehri ve limanı İstanbul, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan, stratejik açıdan önemli konumuyla bölgesinde büyük etkisi bulunan bir ülkedir.

           Kıyı bölgelerinde Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında geçiş özelliği gösteren Türkiye, Karadeniz kıyıları dışında yazları sıcak ve kurak olma yatkınlığıyla, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise ılıman iklim eğilimleri göründüğü, kışları Akdeniz kıyıları hariç soğuk, Batısında karlı gün sayısı az, iç topraklarında daha çok kar yağışı ve soğuklara sahip, en sıcak ayları Temmuz ve Ağustos, soğuk ayları ise Ocak ve Şubat olan ve dört mevsimin aynı anda yaşandığı coğrafi iklime sahiptir.

Modern Türkiye, 1923 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun ana mirasçısı olarak, daha sonra “Türklerin Babası” unvanını alacak olan ulusal kahraman Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, bağımsızlık savaşını kazanarak, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkabilmek için sanayileşmede batıya yüzünü dönerek sosyal, siyasal ve hukuki reformlarla kuruldu. 

Türk modernleşmesinin gerçekleşebilmesi amacıyla laik bir siyasal sistem üzerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti, 1946 dan beri çok partili siyasi sisteme ve liberal ekonomiye sahip, demokratik üniter anayasal başkanlık cumhuriyetiyle yönetilen bir ülkedir.

1963 te Avrupa Ekonomik Topluluğu ortak üyesi olan Türkiye, 1995 te AB Gümrük Birliği ne katılmış ve Avrupa Birliği ne tam üyelik müzakerelerine 2005 yılında başlamıştır. Ülke ayrıca Türk Dili Konuşan Ülkeler İş BirliğiUluslararası Türk Kültürü Teşkilatıİslam İş Birliği Teşkilatı ve Ekonomik İş Birliği Teşkilatı gibi örgütlere üyedir. Günümüzde Türkiye, büyüyen ekonomisi ve diplomatik girişimleri sayesinde bölgesel güç olarak kabul edilmektedir.

Ülkede devlet başkanı, beş yıllık bir süreyle doğrudan seçimlerle seçilmekte ve iki defadan fazla üst üste seçilememekte, yürütme yetkisi devlet başkanı olan Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmakta, yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi isminde parlamentoya ait tekdüze meclis sistemine sahip, 600 milletvekillerinin dört yıllığına gizli oylamayla seçildiği hükümet sistemiyle yönetilmektedir.

Uluslararası örgütlerden; Avrupa KonseyiNATOOECDAGİT ve G-20 topluluklarına üye olan Türkiye, Batı dünyasıyla bütünleşmiş bir ülkedir. Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 sanayi ülkelerinden olan Türkiye, jeopolitik olarak hassas bir konumda yer almaktadır. Buna rağmen, bölgesel güç ve ulusal sınırlar ötesinde büyük imkanlara sahip Türkiye ye ilgi ve talep artmaya devam etmektedir.

2005 yılında imzalanan Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini yürüten Türkiye nin Avrupa Birliği ilişkileri 3 temel üzerinden ilerlemektedir. Bunlar; Kopenhag Kriterlerinin uygulanması, AB müktesebatının uygulanması ve sivil toplum diyaloğunun gücünün arttırılmasıdır. Türkiye nin Avrupa Birliğine tam üyelik için müzakereleri devam etmektedir. Türkiye nin “Şirketler Hukuku”, “İşletmeler ve Sanayi Politikası”, “Bilim ve Araştırma” müktesebatı AB müktesebatıyla tam uyumlu hale gelmiştir. Türkiye, Avrupa Birliği ile serbest vize rejimi tabir edilen vize muafiyeti sürecindedir. Karşılanması gereken kriterler tamamlandığında Türk vatandaşları Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat etme imkanına sahip olacaktır.

Türkiye, NATO ya 1952 yılında girmiş, Kuzet Atlantik Paktı’nın (NATO) Sovyet Rusya’ya karşı güneydoğu kanadını oluşturmuştur. İttifakın sağlayacağı savunma ve güvenlik garantilerinin yanında Batılı kimliğini de pekiştiren Türkiye, birliğin kolektif savunmasına destek vermiş, Doğu-Batı çatışmasının barışçıl yöntemlerle çözülmesine katkı sağlamıştır. Globalpower tarafından açıklanan NATO nun en güçlü ülkeler listesinde ABD, Fransa ve Birleşik Krallıktan sonra 4. sırada kendine yer bulan Türkiye, askeri güç olarak Almanya, İtalya, Kanada, İspanya gibi ülkeleri geride bırakmıştır. NATO’nun Türkiye’de İstanbul, İzmir, Konya, Adana ve Diyarbakır’da üsleri bulunmaktadır.

  Türkiye nin en kalabalık ili İstanbul, 15 milyon 67 bin 724 kişiye ulaşan nüfusuyla 131 ülkeyi geride bıraktı.

·      Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre 2018 yılında Türkiye de yıllık 1 milyon 375 bin 398 konut satışı gerçekleşti. Türkiye genelinde konut satışları 2019 Haziran ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %30,5 arttı.

·      İstanbul dan 250 noktaya direk uçuşlar, 2 saat içerisinde başkentlere 22 doğrudan ulaşım kapasitesi.

·      Türkiye nüfusunun bu yıl 82 milyon 886 bin 421 e, 20 yıl sonra ise 99 milyon 754 bin 923 e ulaşması bekleniyor. 2040 ta 100 milyon 331 bin 233 e yükselmesi öngörülürken, bu nüfusun 50 milyon 62 bin 203 ünü erkekler, 50 milyon 269 bin 30 unu kadınlar oluşturacak. Türkiye nin nüfusu 2060 ta 107 milyon 95 bin 998, 2080 de ise 107 milyon 100 bin 904 kişiye ulaşacak. Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı 30 yaşın altında yer alıyor.

·      Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2018 yılında Türkiye ye 6 milyar 534 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Asya ülkelerinden gelen uluslararası doğrudan yatırım sermaye girişi yüzde 115 arttı.

·      Türkiye’de 6.5 milyon yerleşim biriminin önümüzdeki 20 yıl içinde yenilenmesi bekleniyor; bu da 250 milyar ABD doları bir sektörün oluşacağı anlamına geliyor.

·      Önemli yapısal reformları gerçekleştirdiği takdirde Türkiye nin, 2030 yılında satın alma gücü paritesi bazında dünyanın en büyük 12. ekonomisi, 2050 yılında ise 11. ekonomisi olması bekleniyor.

·      İstanbul dışında yatırım potansiyeline sahip ikincil şehirler; Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli ve Mersin

·      Türkiye ye gelen turist sayısının 2019 yılında 50 milyonu aşması bekleniyor. Atılacak adımlarla turist sayısının bu yıl 50 milyona, turizm gelirinin de 35 milyar dolara çıkması beklenirken, gelecek 4 yıl içinde 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm geliri hedefleniyor.

·      Yürütülen kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul’un gayrimenkul piyasasını güçlendiriyor.

·      Brand Finance ın ilk kez Türkiye büyükşehirleri için yaptığı marka değerleri ve marka güçleri araştırmasına göre, 131,6 milyar dolar marka değeri ile İstanbul ilk sırada yer aldı.

·      Türkiye de 1 milyon üzerinde nüfusa sahip 22 şehir bulunuyor.

Türkiye nin nüfusu, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan verilere göre 31.12.2018 itibariyle 82 milyon 3 bin 882 kişidir.

Türkiye de nüfusun yarısı 32 yaşın altında yer almakta, ortanca yaş erkeklerde 31,4 olurken kadınlarda 32,7 olduğu nüfusun medyan yaşının ise 32 olduğu hesaplanmıştır. 15-64 yaş arasındaki çalışma grubunu oluşturan nüfusun genel nüfus içindeki oranı %67,8 dir. 0-14 yaş grubunda ise toplam nüfus içinde %23,6 oran, 65 yaş ve üstü kişiler ise toplam nüfusun %8,5 ini oluşturmaktadır.

GMT+3 zaman diliminde yer alan Türkiye, batıdaki ve doğudaki ülkelerle aynı iş günü içinde iletişim kurma imkanına sahiptir. Türkiye nin genç nüfus demografisi yatırımcılar için ülke ekonomisinde pozitif etkiye sahip olacak pek çok yatırım fırsatı sunmaktadır.

Avrupa Birliği pazarına yakın konumuyla Türkiye, Avrupa ya kıyasla genç ve eğitimli nüfusuyla dinamik bir pazar oluşturmakta, iş gücü piyasasına her geçen gün artan nüfusun katılımıyla benzersiz fırsatlar sunmaktadır. Çoğunluğu batı Avrupa da yaşayan yaklaşık altı milyon Türk vatandaşı vardır. AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında en genç nüfusa sahip olan Türkiye, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 2023 yılında nüfusunun 82,9 milyona çıkması beklenmekte, 2040 yılında ise nüfusun 100 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Aynı büyüme ivmesini sürdürmesi durumunda ise Türkiye nüfusu 2069 yılında doruk noktası olan 107,6 milyona ulaşması tahmin edilmektedir.

Türkiye nin resmi yazım ve eğitim dili Türkçedir. Eğitim kurumlarında yabancı diller belirli esaslar çerçevesinde öğretilmektedir. Türkiye de eğitim kurumlarında öğretilen ikinci dil yoğunlukla İngilizcedir.

Türkiye nin 1923 yılındaki kuruluşundan bu yana devlet 1950 yılına kadar sanayileşmede öncü bir rol oynarken İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan büyük siyasi gelişmeler; örneğin çok partili demokratik sisteme geçiş ve NATO ile beraber Batı ittifakına bağlılık, ekonomi üzerinde derin bir etkisi olmuştur. Devlet müdahalesi ise esas olarak özel firmalara devlet kredisi şeklinde yapılmış, ekonomik kalkınma beş yıllık planlarla yönlendirilmiştir. Şu an Türkiye ekonomisi tam anlamıyla liberal piyasa ekonomisine sahiptir. Türkiye nin kişi başına gayri safi yurtiçi hasılası çoğu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerini geride bırakmıştır.

Türkiye ekonomisi satın alma gücü paritesine göre 2003 yılında dünyanın 18. büyük ekonomisi iken, 2017 yılında 13. sıraya yükselmiştir.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye de 2008 yılında ilk defa 10.000 $ üstüne çıkan 2013 yılında 12.480,37 $ ile en yüksek değer ulaşan kişi başına düşen milli gelir, 2018 yılında 9.631,69 olarak ölçülmüştür.

2003-2018 döneminde ortalama yıllık %5,5 büyüme oranı yakalayan Türkiye, kısa bir zamanda önemli büyümeler kaydetmiş, ekonomi araçları kurumsallaşmış, son on yılda 180 milyar $ doğrudan yabancı yatırım çekmiştir. Satın alma gücü paritesiyle Avrupa’nın en büyük 6. ekonomisi olan Türkiye, sağlam mali disipline sahip maliye politikaları, merkez bankasının bağımsız araçlara sahip olduğu para politikaları, güçlü iç pazar ve girişimci özel sektörüyle yatırımları ve ihracatı destekleyerek ekonomik gelişimde ivme kaydetmiştir.

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu nun yürürlüğe girmesiyle Türkiye de uluslararası yatırımcılar, yerel yatırımcılarla aynı hak ve sorumlulukları kazanarak, ithalat ve ihracat işlemlerinde uyum sağlanmıştır. Döviz işlemleri, yabancı para birimli bankalar, diğer yetkili kurumlar ve yurt dışına döviz satmaya yetkili kurumlar vasıtasıyla alınıp satılmakta, yatırımcılar bankalarda yabancı para hesapları açarak yabancı ülkelere para transferini etkin bir şekilde yerine getirmektedir.

Türkiye ye girişte paranın kaynağının bilgi ve belgesi olmaması durumda, taşınan nakdin kaynağına dair gümrük idaresine yaptıkları beyanlar esas alınırken. nakdin beyanında zorunluluk olmamakla birlikte, yolcular da beyana zorlanamıyor. Talep etmeleri halinde, yanlarında getirdiklerin nakdi “Nakit Beyan Formu” doldurarak gümrük idaresine beyan etmeleri ise mümkün oluyor.

Türkiye de döviz kurları piyasası arz ve talep koşullarına göre piyasa tarafından değişken döviz kuru rejimi benimsenerek gerçekleşiyor. Türk parasının değeri, yabancı para birimleri karşısında piyasa tarafından belirleniyor. Ülkede resmi döviz kurları günlük olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanıyor.

Yabancılar Türkiye de şirket kurabiliyor, ortaklığa katılabiliyor ve Türkiye de şube veya irtibat bürosu açabiliyor. Uluslararası yatırımcılar yerel sermayeli bir şirkete katılabiliyor, limited şirketler ve anonim şirketlerde dahil olmak üzere Türkiye’deki her türlü şirketle birleşebiliyor. Uluslararası yatırımcılar yerel sermayeli şirketler tarafından yapılan sermaye artırımına katılarak hisse devri gerçekleştirebiliyor, yalnız buna ilişki işlemlerin tamamlanmasından sonra bir ay içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bilgilendirme yapmaları gerekiyor. Uluslararası yatırımcıların yurtdışına diledikleri para birimiyle para transfer etme hakları bulunurken, satış yoluyla şirketin tasfiyesi durumda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na önceden haber verme zorunluluğu bulunmuyor.

Yabancı yatırımcıların sahip olduğu yatırımların korunması için kamunun menfaati olmadığı sürece ticari faaliyetlerine millileştirme ve kamulaştırma uygulanamıyor.

Uluslararası yatırımcılar Türkiye de yapacakları yatırımlarda yabancı personel istihdam edebiliyor, vergi indirimlerinden, arazi tahsisinden, sigorta primleri destek ve muafiyetinden, işveren payı desteğinden aynı Türk vatandaşları gibi haklara sahip olarak yatırım teşviklerinden faydalanabiliyor.

Yurtdışında ikamet eden kişiler ise, Türkiye de edindikleri taşınmazlara ilişkin taşınmaz mal veya mülk satışlarından elde edilen satış gelirlerini bankalardan transfer etmekte serbes durumda bulunurken, Türkiye diğer ülkelerle yaptığı uluslararası vergi anlaşmalarıyla çifte vergilendirmeyi önlemeye çalışıyor.

Türkiye'de İkamet İzni Çeşitleri

Türkiye ye çeşitli sebeplerle yerleşmeye karar vermiş yabancıların almasının zorunlu olduğu belgelerden biri olan oturma izni, kısa dönem, öğrenci, aile, uzun dönem ve insani ikamet izni çeşitleriyle şartlarını taşıdığını düşündüğünüz ikamet izni türüne göre göç idaresinin ilgili web sitesine başvurarak online olarak yapılıyor.

Vizenin ya da vize muafiyetinin tanıdığı süreden veya 90 günden fazla Türkiye’de kalacak yabancıların oturma izni almaları zorunluluğu bulunuyor. Başvuruların vize veya ikamet izninin bitiş tarihinden önce yapılması gerekiyor.

Başvurusunu tamamlayan yabancıların sistem tarafından verilen randevu gününde, oturmak istedikleri ilde bulunan il/ilçe göç idaresi müdürlüğünde bulunmaları, geçerli bir mazereti olmayan yabancıların ilgili göç idaresinde hazır bulunmamaları durumunda hiç başvuruda bulunulmamış sayılıyor. Geçerli mazeret durumunda idarenin bilgi ve belge talepleri oluyor. Oturma iznini uzatmak da aynı usulle gerçekleşiyor.

Oturma izni başvurularında refakat uygulaması bulunmamak birlikte her yabancının başvurusu ve izin belgesi ayrı olarak düzenleniyor. Yabancıların bizzat kendilerinin gerçekleştirebileceği başvuruların yanında yabancın yasal temsilcisi ya da avukatı aracılığıyla da başvurular yapılabiliyor. Fakat idare gerekli görmesi halinde yabancının kendisinin başvuru sırasında hazır olmasını isteyebiliyor.

Kanunlarla altı çeşit ikamet izni düzenlenmiş olup ilk başvuru, uzatma başvurusu ve geçiş başvuruları için e-ikamet sistemi üzerinden online başvurular gerçekleştiriliyor.

1.Bilimsel araştırma amacıyla gelecek olan yabancıları,
2.Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancıları,
3.Ticari bağlantı veya iş kuracak olan yabancıları,
4.Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancıları,
5.Eğitim ve benzeri amaçlarla gelecek olan yabancıları,
6.Turizm amaçlı kalacak yabancıları,
7.Türkiye’de tedavi görecek yabancıları,
8.Adli veya idari makamların talep veya kararlarına bağlı olarak Türkiye de kalması gereken yabancıları,
9.Aile ikamet izni şartlarını kaybetmesi durumunda kısa dönem ikamet iznine geçirilecek olan yabancıları,
10.Türkçe öğrenme kurslarına katılacak olan yabancıları,
11.Kamu kurumları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacak olan yabancıları,
12.Türkiye de yükseköğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat eden yabancıları,

Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler kapsamında olanların veya ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancılar ile mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin yabancı eşine, kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuğuna, kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuğuna aile ikamet izni düzenleniyor.

  Aile ikamet izni bulunmayan ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancıların (18 yaşına kadar ikamet izni almasına gerek yoktur.) 18 yaşını dolduran ve halen ortaöğretim seviyesinde eğitimine devam eden öğrencilerin için,

      Türkiye de bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, Tıpta Uzmanlık Eğitimi, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi seviyelerinde eğitim görecek yabancılara,

Öğrenci ikamet izni, öğrencinin yalnızca eş ve çocuklarına aile ikamet izni başvurularında destekleyici olma hakkı sağlamaktadır. Diğer yakınlarına, ikamet izni alma konusunda hiçbir hak sağlamak.

Türkiye’de kesintisin en az sekiz yıl ikamet izniyle kalmış olan ya da Göç Politikaları Kurulunun belirlediği şartlara uyan yabancılara, Bakanlığın onayıyla valilikler tarafından uzun dönem ikamet izni düzenleniyor ve mülteci, şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri ile insani ikamet izni sahiplerine ve geçici koruma sağlananlara, uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı tanınıyor.

Uzun dönem ikamet izni süresiz olarak düzenlenmektedir.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunları çerçevesinde insani ikamet izni düzenlenmiş olup çocuğun yüksek yararı söz konusu olduğunda,

      Haklarında sınır dışı etme veya Türkiye ye giriş yasağı kararı alındığı halde, yabancıların Türkiye’den çıkışları yaptırılamadığında ya da Türkiye’den ayrılmaları makul veya mümkün görünmediğinde,

      Yabancılar hakkında sınır dışı etmek kararı alınmadığında,

      Yargı yoluna başvurulduğunda,

      Başvuru sahibinin ilk iltica ülkesi veya güvenli üçüncü ülkeye geri gönderilmesi işlemlerinin devamı süresince,

      Acil nedenlerden dolayı veya ülke menfaatlerinin korunması ile kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından Türkiye’ye girişine ve Türkiye de kalmasına izin verilmesi gereken yabancıların, ikamet izni verilmesine engel teşkil eden durumları sebebiyle diğer ikamet izinlerinden birini alma imkanı bulunmadığında,

      Olağanüstü durumlarda ikamet izni düzenleniyor.

özel izin belgeleri

Türkiye de çalışma izni almak için başvurular Türkiye de hazır bulunarak ya da yurt dışından yapılabiliyor. Yurt dışından yapılacak başvurularda yabancıların, vatandaşı oldukları ya da sürekli olarak ikamet ettikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden birimlere iş sözleşmeleri, atama yazıları veya şirket ortaklıklarını kanıtlayan belgeleriyle beraber müracaat etmeleri gerekiyor.

Türkiye deki işverenin ise temsilciliklere yapılan başvuru sonrası 10 iş günü içinde, online sistem üzerinden başvuruyu gerçekleştirmesi ve gerekli bilgi ve belgeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bizzat veya posta ile ulaştırması gerekiyor.

Çalışma izinleri uygun bulunan yabancıların çalışma izin belgelerinin düzenlenmesinden en geç 180 gün içinde Türkiye’ye giriş yapma zorunluluğu bulunuyor. Öğrenim amacıyla verilen oturma izni hariç olarak, başvuru tarihinde geçerli en az 6 ay süreli oturma izinleri bulunan yabancılar veya bunların işverenleri çalışma izni için başvuru da bulunabiliyor. Bu durumda olan yabancıların Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilciliklerine başvuru zorunluluğu bulunmuyor. Gerekli belgelerin ise online başvuruyu takip eden 6 iş günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bizzat giderek veya posta ile ulaştırması gerekiyor.

İstenen belgelere göre yapılan çalışma izni başvuruları eğer belgeler tam ve eksiksiz ise bakanlık tarafından en geç 30 gün içinde neticelendiriliyor. Eksik belgelerin olması durumunda başvuru sahibine bilgi verilirken, 30 günlük süre eksik belgelerin bakanlığa ulaştığı tarih itibariyle başlıyor. Çalışma izinleri olumlu ya da olumsuz sonuçlanmış başvuru sahiplerine, yurt dışından yapılan başvurularda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bildirim sağlanıyor.

Konsolosluklar aracılığıyla çalışma ve oturma izni alarak Türkiye’ye giriş yapan yabancılar, giriş yaptıkları tarihi takip eden 20 iş günü içinde Türkiye’deki Adres Kayıt Sistemi’ne kaydolmaları gerekiyor.

Türkiye de çalışmaya başlayacak yabancıların çalışma izinleri eğitim, ev hizmetleri, sağlık, turizm, havacılık, eğlence ve diğer sektörlerin yanında doğrudan yabancı yatırım, özellik arz eden doğrudan yabancı yatırım, mesleki hizmetler ve irtibat büroları için başvuru usul ve esasları farklılık gösteriyor.

Turkuaz kart; nitelikli yatırımcıların ve nitelikli iş gücünün Türkiye’ye çekilmesi için oluşturulmuş, eğitim düzeyi, mesleki birikimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye de faaliyette bulunacağı yatırımın ülke ekonomisine ve istihdama katkısı değerlendirmeleriyle başvurusu uygun görülen yabancılara verilen Türkiye’de çalışma ve oturma izni sağlayan bir karttır.

Geçiş süreci 3 yıl olan Turkuaz Kart’ın, puanlama sistemi bulunmakta, ilk üç yıl boyunca bilgilendirmeleri düzenli yapan yabancıların puanları korunmakta ve puanlarını yükselten yabancıların Türkiye de süresiz Turkuaz kart sahibi olmasına izin verilmektedir. Bu durumdan itibaren 2 yıl sonra Türk vatandaşlığına başvurabilen Turkuaz kart sahiplerinin, karta sahip olmak için öncelikle Türkiye’de yaşamaya devam edip etmeyeceklerine karar vermeleri gerekiyor.

Türkiye de kendinize ait bir evinizin olması Turkuaz kart başvurularının olumlu onaylanması için fırsat sunarken, sadece ev sahibi olmak geçiş süreci boyunca olumlu sonuçlanması için yetmiyor. Bunun yanında Turkuaz karta sahip yabancıların en geç bir yıl içinde çalışmaya başlamaları gerekirken, iş hayatına dahil olmayan yabancıların Turkuaz kartları iptal ediliyor.

Turkuaz kart sahibi yabancıların eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına Turkuaz kart sahibi yakını olduğunu gösteren ve ikamet izni yerine geçen belge veriliyor. Turkuaz kart sahipleri süresiz çalışma izninin sağladığı haklardan yararlanabiliyor.

Türkiye de resmi olarak en az 2 yıl çalışan yabancılar da Turkuaz kart alarak, süresiz çalışma ve oturma iznine sahip olurken, istediği işverenin yanında çalışmak için başvurabiliyor, kendi işini kurabiliyor, askerlik ve oy kullanma haricinde Türk vatandaşlarının sahip olduğu tüm haklardan yararlanabiliyor.

Turkuaz kart sahibi yabancılar 5 yıllık sürelerinin dolmasıyla Türk vatandaşlığına başvurabiliyor, 18 yaşından küçük çocukları anında Türk vatandaşlı olurken, eşleri ise 3 yıl sonra Türk vatandaşı olabiliyor.

İstisnai Vatandaşlık Edinimi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanınca belirlenen kapsam ve tutarda yatırım yapılmasıyla oturum izni alanlar ve Turkuaz Kart sahibi yabancılar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanıyorlar.

Aşağıdaki belirtilen şartlardan herhangi birini karşılayan yabancılar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının kararıyla Türk vatandaşı olabiliyor. Bu şartlar;

·      En az 500.000 ABD doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen,

·      En az 250.000 ABD doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,

·      En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilen,

·      En az 500.000 ABD doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,

·      En az 500.000 ABD doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen,

·      En az 500.000 ABD doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilmektedir.

türk vatandaşliği elde etme rehberi

Türkiye’de yatırımcıların beklemeden istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanmaları için uzun süredir beklenen yatırım tutarlarının indirilmesi 19 Eylül 2018 tarihinde yapılan düzenlemeyle gerçekleşti.

Buna göre yabancı yatırımcıların istisnai olarak beklemeden Türk vatandaşlığına geçişi için satın alınması gereken asgari taşınmaz mal bedeli 1.000.000 ABD Dolarından 400.000 ABD Dolarına indirildi. Türkiye’de asgari olarak 400.000 ABD Doları değerinde gayrimenkul satın alan yabancıların kendileri, resmi nikahlı eşleri ve 18 yaşından küçük çocukları için beklemeden Türk vatandaşlığına geçiş yapılabiliyor. Bunun için satın alınan gayrimenkulün 3 yıl boyunca satılmaması gerekiyor.

Türk vatandaşlığı almak için Türk bankalarında tutulması gereken mevduat miktarı ise 3.000.000 ABD Dolarından, 500.000 ABD Dolarına düşürüldü. Türkiye’deki bankalara 500.000 ABD Doları karşılığı mevduatı 3 yıl vadeli olarak yatıran yabancıların da Türk vatandaşlığına geçiş başvuruları yapılabiliyor.

Yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlığını kazanması için gereken sabit sermaye yatırımları alt sınırı 2.000.0000 ABD Dolarından, 500.000 ABD Dolarına düşürülerek beklemeden Türk vatandaşlığına geçiş için başvuru yapmaları kolaylaşıyor.

Önceden en az 100 kişilik istihdam oluşturarak Türkiye’de iş yapan yabancı yatırımların Türk vatandaşlığına geçiş için başvuruları alınırken şimdi sadece 50 kişilik istihdam yaratılmasıyla yabancı yatırımcılar Türk vatandaşlığına geçiş başvurularına başlayabiliyor.

Önceden en az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın alan yabancı yatırımcıların Türk vatandaşlığına geçiş başvuruları yapılırken günümüzde ise bu rakam 500.000 ABD Dolarına düşürülerek beklemeden Türk vatandaşlığına geçiş başvuruları alınıyor.

Bunların yanında, en az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payına en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın alan yatırımcılar da Türk vatandaşlığına başvurabiliyor.

İstisnai olarak vatandaşlık başvurusu yapabilmek için ön koşul olarak yatırım uygunluk belgesi almak gerekiyor. Gayrimenkul yatırımı yoluyla yolu ile vatandaşlık almak isteyen yabancı yatırımcılar için yatırım uygunluk belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınırken, mevduat yoluyla istisnai olarak Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancı yatırımcılar için uygunluk belgesi Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumundan (BDDK) alınıyor.

Uygunluk belgesi almak için sabit sermaye yatırımlarında, yatırımın gerçekleştiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilirken, istihdam oluşturarak istisnai Türk vatandaşlığı kazanımı için uygun belgesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilerek veriliyor. Devlet borçlanma araçları için uygunluk belgesini veren kurum Hazine ve Maliye Bakanlığı olurken, gayrimenkul yatırım fonu katılma payına veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payına belirlenen kriterlerde yatırım yaparak Türk vatandaşlığı başvurusu için ise uygunluk belgesi Sermaye Piyasası Kurulunca veriliyor.

Vatandaşlık işlemlerinin başlaması, Türk vatandaşlığına kabul edileceğiniz anlamına gelmiyor. Türk Vatandaşlığının kazanılmasındaki en önemli hususlardan birisi devlet kurumlarında talep edilen belgelerin mevzuata ve usulüne uygun olarak hazırlanması gerekiyor.

Türk Vatandaşlığına Geçiş İçin Talep Edilen Şartlardaki Değişikler

Sabit sermaye tutarı : 2.000.000 $-500.000 $

Asgari taşınmaz bedeli : 1.000.000 $-400.000 $

Türkiye’de bankada tutulması gereken mevduat : 3.000.000 $-500.000 $

Asgari istihdam sayısı : 100 kişi-50 kişi

Türkiye’de gayrimenkul edinen yabancı uyruklu gerçek kişiler 2 yıla kadar kısa dönemli oturma iznine başvurma hakkı kazanırken, Türk vatandaşlığı kazanımı için yabancı uyruklu gerçek kişiler başvuru tarihlerinden önce 5 yıl boyunca devamlı olarak Türkiye’de ikamet etmiş olmaları gerçekleşmişse vatandaşlık alabiliyor.

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yapılan değişikle artık yatırım yoluyla Türk vatandaşı olabilme imkânı getirilmiş ve süre kısıtlaması olmadan Türk vatandaşlığına geçiş için var olan yatırım limitleri düşürülerek 5 yıl beklemeden Türk vatandaşı olma hakkı tanınmıştır.

 Bunun için sağlanması gereken şartlar aşağıda sıralanmıştır:

1.    Yabancı uyruklu gerçek kişinin en az 250.000 ABD doları değerinde gayrimenkul satın alması,

2.    Satın alınan taşınmaz için kat mülkiyeti ve kat mülkiyeti irtifakının kurulması,

3.    Gayrimenkulün 3 yıl boyunca başka bir kişiye devredilememesi şartlarıyla Türk vatandaşlığı elde etmek kolaylaştırılmıştır.

Tapu sicil kayıtlarında ilgili gayrimenkule 3 yıl süresince satılamama şerhi koyularak, gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığı edinimi için başvuran yabancı uyruklu gerçek kişilerin gayrimenkullerini 3 yıl boyunca satmaları mümkün olmayacaktır.

Hızlı ve Modern Yöntemler ile İstanbul’da Gayrimenkul Satın Almak İçin Evintr ®

Evintr ® olarak her zaman müşterilerimiz ile ilk iletişime geçtiğimiz itibaren tüm dikkatimizi süreçlerinde tutuyoruz. %100 Mutluluk ve Sıfır Hata üzerine kurulu şirket değerlerimizi temel alan çalışma şeklimiz ile müşterilerimize her zaman için mutluluk ile tamamlanan süreçler sunuyoruz.

Bahsedildiği üzere Evintr’nin hizmetleri gayrimenkul satın alımının her adımını kapsamaktadır. Bu sayede hem emlak hukuku ve konut kredisi üzerine uzmanlaşmış avukatlarımızdan hukuki destek alırken, aynı zamanda profesyonel emlak uzmanlarımızdan en iyi gayrimenkul seçeneklerinizin seçilmesinde yardım alırsınız.

Tüm bunlara ek olarak eğer isterseniz süreç boyunca Türkiye’ye veya farklı bir şehre seyahat etmenize bile gerek kalmaz. Evintr’nin sunduğu online yatırım sistemi ile evinizden dışarı çıkmadan konut kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Kısaca, Evintr tek nokta hizmet anlayışının her bir alanını en yüksek kalitede sunmaktadır. İstanbul’da hayalinizdeki gayrimenkulü satın alırken bu hizmetlerin hepsinden yararlanabilirsiniz. Detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Konut

62 Listelenmiş

Villa

15 Listelenmiş

İş yeri

30 Listelenmiş

Arsa

60 Listelenmiş